Kasvun paikat 2020

Kasvun paikat 2020 EHD
 

Oma lähiympäristömme tarjoaa monia mahdollisuuksia oppimiseen ja kasvamiseen. Tietoja ja taitoja voi kasvattaa kirjastoissa ja museoissa, kerhoissa ja kursseilla, urheilukentillä ja luontopoluilla tai vain tutustumalla tarkemmin lähiympäristöön. Entiset ja nykyiset päiväkodit, koulut ja oppilaitokset ovat tärkeitä oppimisen ja osaamisen paikkoja. Kasvua versovat myös pihat, puutarhat ja puistot, metsät ja maisemat.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien vuoden 2020 vuositeema Kasvun paikat esittelee erilaisia kasvun ja oppimisen ympäristöjä, tapoja ja tarinoita. Perhetapahtumista luontosuunnistuksiin ja kävelykierroksilta perinnetalkoisiin – opitaan yhdessä omasta ympäristöstämme!

Kaikki voivat järjestää ohjelmaa kulttuuriympäristöpäiville

Kuka tahansa voi järjestää tapahtuman kulttuuriympäristöpäiville. Tapahtumanjärjestäjille tarjotaan viestintätukea ja maksuttomia materiaaleja. Lue lisää:

Tapahtumia voi järjestää ympäri vuoden

Avointen ovien päiviä, opastettuja kierroksia, talkoita, työpajoja ja monia muita tapahtumia voi järjestää ympäri vuoden tapahtumanjärjestäjille parhaiten sopivana ajankohtana.

Tapahtuman voi halutessaan ajoittaa

  • Kulttuuriympäristöpäivien teemaviikolle 7. – 13.9.2020 tai
  • Kansainväliseen maisemapäivään 20.10.2020.

Teemaviikon ja maisemapäivän tapahtumat saavat näkyvyyttä valtakunnallisen ja maakunnallisen tiedotuksen myötä.

Koulut mukaan

Kasvun paikat -teema tarjoaa hyvän tilaisuuden viettää kulttuuriympäristöpäivää kouluissa tai koulujen kanssa. Voisiko koulun tai koululuokan kutsua mukaan tapahtumaan tai sen suunnitteluun? Voisiko paikallinen yhdistysväki vierailla kertomassa oppilaille omasta koulunkäynnistään?

Lasten ja nuorten kanssa voi suunnitella myös Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuun osallistumista. Keväisin järjestettävässä kilpailussa nuoret ympäri Euroopan kertovat tarinoita omasta kulttuuriperinnöstään. Lapset ja nuoret ovat tärkeitä kulttuuriympäristön vaalijoita ja käyttäjiä nyt ja tulevaisuudessa.

Vuositeema yhdistää ja kertoo yhteisestä eurooppalaisesta perinnöstämme

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä, englanniksi European Heritage Days, vietetään joka syksy 50 maassa ympäri Eurooppaa tuhansin tapahtumin. Teemavuodet ovat yhteisiä kaikille Euroopan maille ja vuonna 2020 yhteinen teema on Heritage and Education. Ympäri Euroopan nostetaan ensi vuonna esille kulttuuriperinnön merkitys oppimisen, kasvun ja sivistyksen lähteenä.

Kysy lisää kulttuuriympäristöpäivien koordinaattoreilta

Suunnittelija Hanna Hämäläinen, ympäristöministeriö, hanna.hamalainen@ym.fi, p. 0400 143 956

Koordinaattori Jonina Vaahtolammi, Suomen Kotiseutuliitto, erp@kotiseutuliitto.fi, puh. 09 612 63229

 

Viljelypalsta Rautjoki 556
Lähiympäristö opettaa ja tuottaa iloa. © Kuva: Laura Rautjoki, YHAn kuvapankki.

 

    Julkaistu 10.10.2019 klo 13.49, päivitetty 22.11.2019 klo 15.22