Vanhoja taloja ja avoimia ovia – rakennusperintö esille kaikelle kansalle

Uutinen 12.12.2017 klo 11.55
Sastamalan Wanhat talot -tapahtuma kuva Eero Pylsy
Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestetyssä Sastamalan Wanhat talot -tapahtumassa riitti väkeä. © Kuva: Eero Pylsy.

 

Kesäiset avoimien ovien ja vanhojen talojen tapahtumat ovat yleistyneet ympäri Suomen. Tapahtumissa ihmiset esittelevät kunnostamiaan ja hoitamiaan vanhoja taloja ja pitävät samalla vaikka kahvilaa tai kirpputoria. Usein tapahtumissa on esitelty myös monien yhteisöjen omistamia rakennuksia, kuten seurantaloja, pappiloita ja kunnantaloja.  

Avoimien ovien ja vanhojen talojen tapahtumia järjestetään erilaisilla porukoilla ja kokoonpanoilla, osa on yksityisten järjestämiä ja osa yhdistysten tai yritysten. Osaan tapahtumista on vapaa pääsy ja toisiin pieni pääsymaksu. Kaikille on kuitenkin yhteistä ilo vanhan rakennusperinnön esittelemisestä ja sen esiin nostamisesta.

Monet viime vuosien vanhojen talojen tapahtumista ovat olleet osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä, joiden alkuperäinen tarkoitus Euroopassa oli nimenomaan avata ihmisille paikkoja, joissa ei normaalisti pääse vierailemaan.

Sastamalassa esillä talonpoikaiskulttuuri ja perinnerakentaminen

Tänä vuonna Sastamalassa ensimmäisen kerran järjestetty Wanhat Talot -tapahtuma saavutti heti suuren suosion. Sastamalan talonpoikaiskulttuuria edustavat vanhat rakennukset avasivat ovensa ja samalla jaettiin tietoa perinnerakentamisesta, terveestä asumisesta ja maaseudun elinvoimaisuudesta. Tapahtumassa oli mukana yli 50 vanhaa rakennusta ja yhteensä kävijöitä eri kohteissa oli jopa 20 000.

Kurkkaa joulukalenteriimme ja kuulet, kuinka tapahtuman järjestäjä Katariina Pylsy kertoo Sastamalan Wanhoista taloista.

Sastamalan Wanhat talot järjestetään taas ensi vuoden elokuussa. Ensi vuonna juhlittava kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi on joka puolella Suomea loistava tilaisuus esitellä upeita vanhoja rakennuksiamme ja avata niiden ovet kaikille.

Lue lisää aiheesta:

Sastamalan Wanhat Talot 2018 (Facebook)

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 (Museovirasto)