Vanhaa Raumaa dokumentoitiin yhteisöllisesti

Uutinen 8.2.2018 klo 12.54
Vanha Rauma hetkessä
Vanha Rauma hetkessä -tapahtumassa dokumentoitiin kaupunkia tunnin ajan. © Kuva: Sade Marila.

 

Raumalaisilla oli joulukuussa mahdollisuus osallistua uudenlaiseen kokeellisen kaupunkiympäristön dokumentointitapahtumaan. Vanha Rauma hetkessä -valokuvaustapahtumassa kuvattiin Vanhan Rauman katujen elämää yhden tunnin aikana maanantaina 4. joulukuuta.

Yhteisöllinen kuvaus ajoittui klo 11–12 väliselle ajalle, jonka jälkeen osallistujat olivat tervetulleita glögille sekä palauttamaan kuvansa ja jakamaan ajatuksiaan tapahtumasta Vanhassa Raumassa sijaitsevaan korjausrakentamiskeskus Tammelaan.

Vanha Rauma hetkessä -kuvausohje
Vanha Rauma hetkessä -tapahtuman yhden pisteen kuvausohje. Kuvauspaikat olivat varattavissa tapahtuman verkkosivulla. Varauksen yhteydessä vapaaehtoiset valokuvaajat saivat kohteensa kuvaussuuntien lisäksi kuvausohjeet sähköpostiinsa.

Halutessaan osallistujilla oli mahdollista palauttaa kuvat myös sähköpostitse. Kuvaajat kävivät ennalta valitsemissaan risteyksissä tapahtuma-aikana, ja kuvasivat ne ilmoittautumisen yhteydessä saamiensa kuvausohjeiden mukaisesti. Kuvansa paikan päälle tuoneet osallistujat olivat innostuneita tapahtumasta. Joukossa oli Vanhan Rauman asukkaita, mutta myös kuvaajia muista kaupunginosista.

Osallistavaa tapahtumaa suunniteltaessa mukana kulki ajatus, että kuvan ottaminen olisi osallistujalle mahdollisimman helppoa; kännykkäkuva on riittävän hyvä. Todellisuudessa moni otti kuvansa myös järjestelmäkameralla. Osa heistä kertoi olevansa innokkaita valokuvauksen harrastajia. Hetkessä, jona yhteisöllinen kuvaus toteutettiin, oli todella vaihteleva sää; aurinko paistoi, satoi lunta ja oli pilvistä. 

Yhteisöllinen tapahtuma esille myös näyttelyyn

Valokuvista rakennetaan myöhemmin keväällä näyttely Rauman taidemuseolle. Tapahtumassa kerätyt kuvat tallennetaan Rauman museon kokoelmaan ja niitä voidaan käyttää maailmanperintökohteen suojelussa, tutkimuksessa ja tiedotuksessa.

Vanha Rauma sai Unescon maailmanperintökohde-statuksen vuonna 1991 ainutlaatuisena esimerkkinä elävästä ja hyvin hoidetusta vanhasta pohjoismaisesta puukaupungista. Rauman kaupunki on perustettu vuonna 1442 ja tänä päivänä Rauman 39 600 asukkaasta noin 600 asuu Vanhan Rauman puutaloissa.

Vanha Rauma Hetkessä -tapahtuman järjestivät yhteistyössä Rauman kaupungin Living with Cultural Heritage -hanke ja Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma.

Lisää tapahtumasta verkkosivuilla https://www.vanharaumahetkessa.com/

Teksti: Sade Marila, fil.yo, Turun yliopisto, kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma