Tänä vuonna palkitaan taas toimia maisemien parissa

Uutinen 21.2.2018 klo 10.58
Lampaita Kuralassa
Laitumet ovat perinteisen maatalouden synnyttämiä perinnemaisemia, jotka eivät säily ilman hoitoa. © Kuva: Jonina Vaahtolammi.

 

Maisema ja sen sisältämät arvot ja tarinat ovat tärkeä osa kulttuuri- ja elinympäristöä. Maisemanhoidolla ja erilaisilla toimenpiteillä maisemaa ylläpidetään ja parannetaan ja lisätään näin myös ihmisten hyvinvointia. Tänä vuonna halutaan taas palkita yhteisöjen ja ihmisten tärkeitä tekoja maiseman parissa.

Haussa Suomen paras maisemahanke

Ympäristöministeriö etsii jo kuudetta kertaa Suomen parasta maisemahanketta, jossa on onnistuneesti hoidettu, suojeltu tai suunniteltu maisemia. Joka toinen vuosi järjestettävään kilpailuun voivat osallistua kansalaisjärjestöt sekä alue- ja paikallisviranomaiset. Hankkeiden tulee olla jo toteutuneita ja vähintään kolme vuotta sitten käynnistettyjä.

Kilpailuun ovat tervetulleita perinteiset ja uudet näkökulmat. Hankkeet voivat liittyä luonnon- tai kulttuurimaisemiin niin maaseudulla kuin kaupungeissa, maalla tai vesillä. Kohteet voivat olla arvokkaita maisemia tai kulttuuriympäristöjä, mutta tervetulleita ovat myös arkiympäristöjen sekä heikentyneiden maisemien kunnostushankkeet.

Vuonna 2016 kilpailussa palkittiin Metsähallituksen lammaspaimenviikot, jossa vapaaehtoiset paimenet huolehtivat luonnonhoitotyössä olevista lampaista eri puolilla Suomea. Ehdotuksia tämän vuoden kilpailuun voi jättää 7.9.2018 saakka. Voittaja julkistetaan Maisemasymposiumissa 19.10.2018.

Hyvä kiertämään maisemateoilla

Maa- ja kotitalousnaiset puolestaan palkitsevat tänä vuonna vuoden maisemateon neljättä kertaa. Kilpailun teema on Laita hyvä kiertämään. Tänä vuonna kilpailulla halutaan erityisesti edistää kiertotaloutta ja kiinnittää huomiota hoidon jatkuvuuden turvaamiseen, kierrätettävien materiaalien ja rakennustarvikkeiden käyttöön ja hoitotoimenpiteistä syntyvän materiaalin jatkohyödyntämiseen.

Vuoden maisemateko -tunnustuksella palkitut Pauli Heikkinen ja Pentti Kinnunen Vienan reitin opastaulun luona Suomussalmella. Kuva: Mariko Lindgren, Kainuun Maa- ja kotitalousnaiset
Vuoden maisemateko -tunnustuksella palkittiin viime vuonna Pauli Heikkinen ja Pentti Kinnunen työstään Vienan reitillä. © Kuva: Mariko Lindgren, Kainuun Maa- ja kotitalousnaiset.

Laita hyvä kiertämään -teema voi näkyä osallistuvissa maisemateoissa vapaasti. Vuoden maisemateko on teko, joka nostaa esille paikallisen kulttuuriympäristön arvoja ja ominaispiirteitä, lisää yhteisöllisyyttä ja edistää kohteen säilymistä tuleville sukupolville kestävällä tavalla. Ehdotuksia voi jättää 30.9.2018 asti.

Vuonna 2017 valtakunnallinen Vuoden maisemateko -tunnustus myönnettiin Kainuuseen Vienan reitille.

Lue lisää kilpailuista ja tarkemmat ohjeet

 

Lisää aiheesta tässä palvelussa: