Nuorten arki kartalla

Uutinen 12.12.2016 klo 9.17
kartta
Nuorten arki kartalla sai erityiskiitokset oivaltavasta toteutustavasta Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailussa. © Kuva: Pöytyän nuorisovaltuusto

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa Suomessa. Kilpailun avulla halutaan myös rohkaista osallistumaan ja vaikuttamaan oman ympäristönsä kehittämiseen ja kulttuurin uudistamiseen. Kilpailuun voivat osallistua kaveriporukat, päiväkoti- tai koululaisryhmät ja harrastusporukat. Tänä vuonna kilpailuun saatin ensimmäistä kertaa mukaan nuorisovaltuusto.

Nuorten arki kartalla

Pöytyän nuorisovaltuusto osallistui kilpailuun työllä Nuorten arki kartalla. Työhön on koottu lukuisat nuorten tärkeiksi kokemat paikat, kuten koulumatkat, harrastukset ja kaverit. Kartta sisältää myös historiallisia ja perittyjä paikkoja ja muillekin pöytyäläisille tuttuja maamerkkejä, kuten teatterin, vanhan siilon, sahan ja kirkon.

"Meille oli tärkeää, että jokainen sai lisätä itselleen tärkeäksi kokemansa paikan ja kartalle saatiinkin monta kohtaamispaikkaa, niin nuorisovaltuuston kuin muidenkin nuorten. Vaikka kartta ei olekkaan mittasuhteissaan kovinkaan realistinen, pystyy siitä silti näkemään kuinka tärkeitä asioita nuorille on esimerkiksi vaikkapa nuorisokahvila tai kaupan piha. Kartta on erityinen - ja eriyisen siitä tekevät nuoret", kuvailee kilpailutyön lähettänyt ryhmä.

Kilpailuraatina toimii Euroopan kulttuuriympäristöpäivien työryhmä, joka jakoi pääpalkinnon lisäksi erityiskiitoksia ansiokkaasti toteutetuille töille. Kilpailun raati kiittää nuorisovaltuustoa hyvästä ryhmätyöskentelystä ja oivaltavasta toteutustavasta. Voitaisiinko maankäytön ja kaavoituksen suunnittelussa hyödyntää ideaa ja kerätä nuorten ja muiden asukkaiden tekemiä karttoja, raati kysyy.

Kulttuuriympäristön tekijät

  • Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu järjestetään vuosittain ja siihen voivat osallistua kaikki alle 18 -vuotiaat. Kilpailutyön voi toteuttaa vapaasti eri ilmaiskukeinoja yhdistellen, esimerkiksi videon, valokuvien, tekstien, piirrosten, maalausten, animaation, verkkosivun tai blogin avulla. , joka palkitsee kilpailun voittaneen ryhmän 500 eurolla.
  • Kilpailu tukee lasten ja nuorten kulttuuri-identiteetin ja ympäristösuhteen muodostumista. Se edistää lasten ja nuorten paikallisen kulttuuriympäristön tuntemusta, arvostusta ja arviointitaitoja. Kilpailuun osallistuminen vahvistaa lasten ja nuorten osallistumista, vaikuttamista ja kansalaistoimintaa lähiympäristössä sekä laajemmin yhteiskunnassa. Kilpailu tukee päiväkotien, koulujen, oppilaitosten, järjestöjen ja muiden toimijoiden kulttuuri-, ympäristö- ja kestävän kehityksen kasvatusta.
  • Kilpailu on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivät -ohjelmaa Suomessa. Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään syksyisin ympäri Eurooppaa ja kaikkiaan 50 maassa noin 20 miljoonaa ihmistä osallistuu kymmeniin tuhansiin tapahtumiin.