Nostetaan kulttuuriympäristön onnistujat esiin!

Uutinen 9.10.2018 klo 9.52
Jyväskylän keskustassa kulttuuriympäristön kerrostumat elävät vieri vieressä.
Jyväskylän keskustassa kulttuuriympäristön kerrostumat elävät vieri vieressä. © Kuva: Tiia Monto, Wikimedia Commons, lisenssi CC BY-SA 4.0.

 

Kulttuuriympäristö elää jatkuvassa muutoksessa. Syksyinen työmatka keskisuomalaisessa maisemassa kulkee ohi lähiöiden ja uusien asuinalueiden, perinteisten rintamamiestalojen, kaupungin kauppakeskusten ja virastotalojen. Ympäristön muutokset ja ajalliset kerrostumat ovat läsnä tämän hetken kulttuuriympäristössä.

Muutos voi olla hidasta tai nopeaa, tilapäistä tai pysyvää. Hallittu muutos, jossa uudet kulttuuriympäristön kerrokset sovitetaan onnistuneesti vanhempiin, on tie tasapainoiseen lopputulokseen. Kehitys ei tapahdu itsestään, vaan elinvoimainen kulttuuriympäristö tarvitsee joka päivä tekijänsä.

Juttusarjalla onnistumiset esille

Kulttuuriympäristön onnistujat -juttusarja esittelee onnistujia ja onnistumisia kulttuuriympäristön parissa. Onnistuja voi olla yksityishenkilö, yhdistys, yritys, hanke tai viranomainen. Onnistuminen on menestyksellistä toimintaa kulttuuriympäristöarvojen esiin nostajana, säilyttäjänä, yhdessä tekemisen innostajana, yrittäjänä tai uusiin mahdollisuuksiin tarttujana.

Kulttuuriperinnön eurooppalaisena teemavuonna Kulttuuriymparistomme.fi-palvelu ja Keski-Suomen maakunnan kulttuuriympäristöryhmä (MAKU) esittelevät erilaisia kulttuuriympäristön onnistujia ja -onnistumisia. Positiivisilla esimerkeillä kannustetaan myös muita oman ympäristön vetovoimaisuuden huomioimiseen ja kulttuuriympäristön hyvään hoitoon.

Juttusarjan ensimmäisessä osassa kerrotaan päiväkoti Vaaleanpunaisesta talosta, joka toimii kunnostetussa vanhassa sairaalarakennuksessa Jyväskylän keskustassa.

Kertomalla oman alueensa onnistujista Keski-Suomen kulttuuriympäristöryhmä haastaa samalla myös muut kulttuuriympäristön yhteistyöryhmät jakamaan omia tarinoitaan kulttuuriympäristön onnistujista ja -onnistumisista.

Sosiaalisessa mediassa tuntemiaan onnistumisia voi jakaa aihetunnisteella #kulttuuriympäristönonnistujat.

Liisa Horppila-Jämsä, ylitarkastaja, Keski-Suomen ELY-keskus, Keski-Suomen maakunnan kulttuuriympäristöryhmä (MAKU)