Adoptoi monumentti -toiminta herättää kiinnostusta Helsingissä

Uutinen 24.10.2018 klo 13.28
Muinaisjäännöksen hoitotalkoot Kannelmäessä.
Muinaisjäännöksen hoitotalkoot Kannelmäessä. © Kuva: Erika Heikinheimo, Helsingin kaupunginmuseo.

 

Adoptoi monumentti -toiminta laajeni viime keväänä Pirkanmaalta Helsinkiin, jossa jo useampi vapaaehtoisryhmä on adoptoinut muinaisjäännöksen tai muun kulttuuriperintökohteen. Yleisölle suunnatuissa hoitotalkoissa kuka tahansa voi osallistua muinaisjäännöksen hoitamiseen.

Hoitotalkoot tarjoavat yhteisöllistä tekemistä kaupunkilaisille

On kaunis syyskuinen iltapäivä Kannelkallion puistikossa Kannelmäessä. Paikalle on kerääntynyt joukko ihmisiä siistimään satavuotista linnoitetta yhdessä. Mukana on niin arkeologian harrastajia ja ammattilaisia, äiti lapsensa kanssa, ystäväporukka sekä muita yhteisöllisestä tekemisestä kiinnostuneita kaupunkilaisia. Puut kaatuvat, oksasakset napsahtelevat ja roskat päätyvät jätesäkkiin, kun talkoolaiset aloittavat hihat heiluen linnoitteen siistimisen. Kolme tuntia myöhemmin linnoitteen viereen on kertynyt komea kasa vesakkoa ja linnoite näyttää entistä ehommalta.

Hoitotalkoot liittyivät Helsingin kaupunginmuseon koordinoimaan Adoptoi monumentti -toimintaan, joka rohkaisee kaupunkilaisia pitämään huolta kulttuuriympäristöstään. Toiminnassa on mukana jo kahdeksan vapaaehtoisryhmää, jotka pitävät huolta arkeologisista kohteista eri puolella Helsinkiä. Viiden ryhmän kanssa on solmittu jo virallinen adoptiosopimus, muiden kanssa adoptioprosessi on vielä kesken.

Monenlaiset ryhmät huolehtivat muinaisjäännöksistä

Monumenttien adoptoinnin tavoitteena on saada erilaisia vapaaehtoisryhmiä ottamaan vastuuta oman kulttuuriympäristönsä vaalimisesta. Osa adoptioryhmistä on arkeologian harrastusseuroja, kuten Kulosaaressa ja Herttoniemessä sijaitsevista pronssikautisista hautaröykkiöistä huolta pitävä Arkeologian harrastajat ANGO ry sekä Östersundomin Kasabergetin hautaröykkiön adoptoinut Suomen Muinaistaideseura.

Mukaan toimintaan on lähtenyt myös bosnialainen kulttuuriyhdistys Behar ry, jonka toiveena on vahvistaa sidettä Suomeen ja luoda yhteenkuuluvuuden tunnetta hoitamalla ensimmäisen maailmansodan aikaista linnoitetta Kannelmäessä. Lisäksi useat kaupunginosayhdistykset ovat olleet kiinnostuneita huolehtimaan muinaisjäännöskohteista, ja ovat oma-aloitteisesti ehdottaneet adoptiokohdetta museolle.

Myös lasten ja nuorten ryhmiä on tullut mukaan toimintaan. Helsingin kaupungin leikkipuisto Lahnalahti on adoptoinut Lauttasaaressa sijaitsevan Myllykallion toisen maailmansodan aikaisen ilmatorjuntapatterin. Kohde soveltuu retkikohteeksi lapsille, sillä se sijaitsee kävelymatkan päässä leikkipuistosta.

Adoptoi monumentti -toimintaan voivat osallistua kaiken ikäiset. Pakilan ala-asteen oppilaat hoitavat lähimetsässä sijaitsevaa linnoitetta. Kuva: Mari Valio/Helsingin kaupunginmuseo.
Adoptoi monumentti -toimintaan voivat osallistua kaiken ikäiset. Pakilan ala-asteen oppilaat hoitavat lähimetsässä sijaitsevaa linnoitetta. © Kuva: Mari Valio, Helsingin kaupunginmuseo.

Toinen ilahduttava yhteistyöprojekti alkoi viime keväänä Pakilan ala-asteen silloisten 5. luokkaisten kanssa. Oppilaat ovat käyneet siistimässä koulun lähellä sijaitsevaa ensimmäisen maailmansodan aikaista linnoitetta yhdessä kaupunginmuseon väen kanssa. Projektissa tutustutaan kohteen historiaan, arkeologin työhön ja harjoitellaan linnoitteen hoitoa. Oppilaat ovat kuvanneet ja haastatelleet toisiaan hoitotoimia tehdessä. Koulu on sitoutunut adoptoimaan linnoitteen, ja ensi keväänä nykyiset kuudesluokkalaiset luovuttavat hoitovastuun seuraaville.

Löytyisikö lähimetsästäsi sopiva hoitokohde?

Helsingissä on runsaasti arkeologisia kohteita eri puolilla kaupunkia. Monet kohteet ovat helposti saavutettavissa, sillä ne sijaitsevat asutuksen tuntumassa. Tällä hetkellä tarjolla on lähinnä ensimmäisen maailmansodan aikaisia linnoitteita, mutta kaupunkilaiset voivat myös itse ehdottaa adoptiokohteita. Tavoitteena on lähitulevaisuudessa saada myös pieniä, mutta kaupunkikuvassa merkittäviä, rakennuksia mukaan toimintaan. Arkeologisten kohteiden tai rakennusten pitkäjänteinen hoito tai yhden päivän siivoustalkoot antavat rikastuttavia kokemuksia yhteisölle sekä kohentavat kohteiden kuntoa. Innostu sinäkin kulttuuriympäristösi hoidosta ja lähde mukaan toimintaan!

Lue lisää monumenttien adoptoinnista: