Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat

Turun päivä Kupittaan siirtolapuutarhassa

Kuvaajan nimi tai muu kuvatieto: Satu Repo

Turun päivä & Euroopan kulttuuriympäristöpäivä 2022 Kupittaan siirtolapuutarhassa on täynnä ohjelmaa!

Avoinna olevat puutarhojen portit sekä Euroopan kulttuuriympäristöpäivän teemailmapalloin merkityt palstat kutsuvat sisään tutustumaan monimuotoisiin palstoihin sekä niiden pitäjiin.

Taiteilija ja Vuoden Kulttuuriturkulainen Erika Adamssonin teos ’Secret Garden’ (2022) paljastetaan tapahtumapäivänä ja se on nähtävillä Kupittaan siirtolapuutarhan keskusmajalla.

Omenasato on Kupittaalla nyt parhaimmillaan! Tutkija Maarit Heinonen Luonnonvarakeskuksesta esittelee ja maistattaa Kupittaan siirtolapuutarhan perinteikkäitä omenalajikkeita.

Millainen oli Kupittaan siirtolapuutarha sota-ajan Turussa, 80 vuotta sitten? Millainen Kupittaan siirtolapuutarhan tulisi olla tuleville sukupolville? Turun yliopiston Museologian oppiaine on yhteistyössä Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistyksen, Luonnonvarakeskuksen ja Ammattiopisto Livian kanssa käynnistänyt Kaupunkiviljelyteko-projektin, jossa tutkitaan ja tuodaan esille kaupunkiviljelyn merkitystä sota-ajan Turussa 1940-luvulla. Tapahtumassa projektista on kertomassa lisää tutkija Sirkku Pihlman Turun yliopistosta. Samalla voit kertoa ideasi Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistyksen edustajille, mitä toiveita juuri sinulla olisi toiminnan kehittämiseksi?

Tiesitkö, että Kupittaan siirtolapuutarhassa yhdellä palstoista toimii myös ilmiöoppimiseen kaupunkipuutarhassa keskittyvä päiväkoti? Sateenkaarikoto ry:n päiväkotilaisten palstalle pääset myös tutustumaan Turun päivän ja Euroopan kulttuuriympäristöpäivän aikana.

Perheen nuorimmille on myös Luontopolku, joka kulkee siirtolapuutarha-alueen Uudenmaantien puoleisella puistoalueella. Ohjeet ja vinkit löytyvät puistoalueen päästä, Luontopolun starttipaikalta.

Muistahan myös käydä herkuttelemassa sadonkorjuuajan antimista, vastapaistetuista vohveleista ja grillimakkarasta Kupittaan siirtolapuutarhan keskusmajalla koko tapahtumapäivän ajan palvelevassa Kuppis Kaffilassa.

Nähdään Kupittaan siirtolapuutarhassa Turun päivän & Euroopan kulttuuriympäristöpäivän 2022 merkeissä sunnuntaina 18.9.2022, klo 12-16.

Lämpimästi tervetuloa!

Kupittaan siirtolapuutarha on perustettu vuonna 1934. Turun vanhin siirtolapuutarha sijaitsee Kupittaan puiston välittömässä läheisyydessä, kävelymatkan päässä keskustasta, Uudenmaantien, Kunnallissairaalantien ja Citymarketin rajaamalla kaupungin puistoalueella. Puutarhaan on vapaa pääsy pääportin ollessa avoinna. Siirtolapuutarhan toiminnasta vastaa Kupittaan Ryhmäpuutarhayhdistys ry.

Kupittaan siirtolapuutarhassa on nykyisin 56 mökkiä, joista kolme alkuperäistä. Puutarha on kulttuurihistoriallisesti ja kasvikannaltaan arvokas. Palstojen maanvuokrasopimukset ovat voimassa vuoteen 2025 asti. Kupittaan Ryhmäpuutarhayhdistys ry tekee yhteistyötä siirtolapuutarhan säilyttämisen puolesta muun muassa Luonnonvarakeskuksen, Turun Yliopiston museologian oppiaineen, 4H-yhdistyksen sekä Sateenkaari Koto ry:n kanssa.


Kupittaan siirtolapuutarhan puutarhatunnelmia myös Instagramissa käyttäjänimellä: @kupittaansiirtolapuutarha
( www.instagram.com/kupittaansiirtolapuutarha/ )

Aika 18.9.2022 klo 12.00 - 16.00
   
Paikka Kupittaan siirtolapuutarha

Kunnallissairaalantie 4, Turku
   
Järjestäjä Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistys ry
   
Yhteystiedot Eija Meriluoto, pj
   
Tapahtuman ohjelma Turun päivänä 18.9.2022 useat Kupittaan siirtolapuutarhan palstalaiset avaavat portit puutarhoihinsa ja toivottavat tervetulleiksi peremmälle tutustumaan Turun vanhimpaan siirtolapuutarhaan.

Myös Kuppis Kaffila palvelee tapahtuman ajan alueen keskusmajalla, ja tarjolla on virvokkeita, vastapaistettuja vohveleita sekä sadonkorjuuajan herkkuja.

Tule ja ihastu!
   
Verkko-osoite http://www.kupittaansiirtolapuutarha.fi
   
https://www.facebook.com/Kupittaansiirtolapuutarha/
Julkaistu 22.8.2022 klo 17.06, päivitetty 14.9.2022 klo 10.56