Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat

Opastettu retki Hinnerjoelle ja Honkilahdelle

Kuvaajan nimi tai muu kuvatieto: Hinnerjoen kotiseutumuseo. Kuva Mikael Leppäniemi, SatM.
Satakunnan Museon vuotuisen Euroopan kulttuuriympäristöpäivän retken kohteena on Hinnerjoen rakennettu kulttuuriympäristö, jossa tutustumme museoihin, kirkkoon ja sen ympäristöön, Toivon korjausneuvontakohteeseen Pollarin taloon sekä Honkilahden Kolmhaaran muinaisjäännösalueeseen.
Aika 10.9.2022 klo 9.00 - 17.00
   
Paikka Pori, Hinnerjoki, Honkilahti

Hallituskatu 11, 28100 Pori
   
Järjestäjä Satakunnan Museo
   
Yhteystiedot Carita Tulkki, intendentti, Satakunnan Museo p. 044 701 1054, carita.tulkki@pori.fi
   
Tapahtuman ohjelma Hinnerjoen museot on kolmen museon kokonaisuus samassa pihapiirissä: Valon museo on alkuperäisasuunsa palautettu mäkitupalaiskoti pihapiireineen, Kotiseutumuseo esittelee hinnerjokista elämää kivikaudesta nykypäivään ja Maatalousmuseossa pääsee tutustumaan maataloustyöhön hevosaikakaudelta koneellistumisen alkuun asti. Museon vetonauloja ovat yli 1500 kahvikupin kokoelma, täydellinen kuparisepän paja sekä paikallinen polkupyöräverstas. Museossa on pieni museokauppa, jossa myydään koruja, villasukkia, postikortteja yms. Huom! Museokaupassa vain käteismaksu.

Hinnerjoen puukirkko on turkulaisen rakennusmestari Jacob Hollenderin suunnittelema. Se on valmistunut alun perin aivan läheisen kosken rannalle vuonna 1755, mutta siirretty vuonna 1797 nykyiselle paikalleen. Samalla kirkkoa laajennettiin Tukholman intendentinkonttorin suunnitelmien mukaan. Kirkon ulkoasu on säilynyt tässä muutosasussa ja se edustaa Ruotsin vallan lopun ajan rakennustyyliä. Sisätilat uusittiin vuonna 1921 tunnetun kirkkoihin erikoistuneen arkkitehdin Ilmari Launiksen johdolla. Myös alttaritaulu on Launiksen käsialaa. Sisätiloissa esimerkiksi kattokruunut ovat säilyneet 1700-luvulta. Kirkon lisäksi tarkastelemme sitä ympäröivää valtakunnallisesti merkittävää Hinnerjoen kylän kulttuurimaisemaa.

Toivon korjausneuvontakohde on Pollarin talo. Se on rakennettu useassa vaiheessa, vanhin, eteläinen siipi lienee peräisin jo 1800-luvun alkupuolelta. Talo on lahjoitettu v. 2021 Hinnerjoen kotiseutuyhdistykselle ja sen kunnostus on aloitettu.

Honkilahden Kolmhaaran muinaisjäännösalueella on tutkittu kivikautisia punamulta- ja paasiarkkuhautoja sekä asumusten pohjia. Laajalla muinaisjäännösalueella on myös Euran ainoa tunnettu kuppikivi.

Retkioppaina toimivat arkeologi Leena Koivisto, rakennustutkija Olli Joukio ja intendentti Akuliina Aartolahti.

Retkibussi oppaineen lähtee Satakunnan Museon edestä (Hallituskatu 11, Pori) klo 9 ja paluu samaan paikkaan klo 17. Retkelle pitää ostaa lippu verkkokauppa.pori.fi viimeistään ma 29.8. Lippu on samalla paikan varaus. Mukaan mahtuu 45 henkeä.

Retken hinta on 40 €. Hinta sisältää opastukset kohteissa, matkat, sisäänpääsyn ja aamukahvin kastettavineen Hinnerjoen museoissa ja lounaan Matkabaarissa. Muista mainita lipunoston yhteydessä ruoka-aineallergiat!

Retki toteutuu, jos mukaan ilmoittautuu 20 henkeä. Retkimaksu palautetaan, jos retki ei toteudu.
Retki on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä.

Varaa mukaan säähän sopiva varustus. Tervetuloa retkeilemään!
   
Verkko-osoite https://www.pori.fi/satakunnan-museo/tapahtumat/euroopan-kulttuuriymparistopaivien-retki-1092022
   
https://verkkokauppa.pori.fi/tuote/hinnerjoen-ja-honkilahden-opastettu-retki-la-10-9-2022-klo-9-17-satakunnan-museo/
Julkaistu 23.6.2022 klo 10.31, päivitetty 17.8.2022 klo 10.32