Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat

Mistä sie olet pois? - Valtakunnalliset kotiseutupäivät Rovaniemellä

Kuvaajan nimi tai muu kuvatieto: Tuija Alariesto
Rovaniemi isännöi Valtakunnallisia kotiseutupäiviä Rovaniemi-viikon yhteydessä perjantaista sunnuntaihin 9.—11. syyskuuta. Tuolloin koko laaja kaupunki juhlii juuriaan, moninaista kulttuuriaan, historiaansa ja asukkaitaan. Valtakunnalliset kotiseutupäivät on Suomen Kotiseutuliiton vuoden päätapahtuma. Ensimmäiset kotiseutupäivät järjestettiin vuonna 1949, ja siitä lähtien niitä on vietetty vuosittain eri paikkakunnilla.

Rovaniemellä päivien teemaksi on valittu juuret ja kotiseutuidentiteetti. Tapahtuman slogan “Mistä sie olet pois?” on sananmukainen käännös saamen kielestä “Gos don leat eret?”.

Kotiseutupäivien tapahtumia järjestetään sekä Rovaniemen keskustassa että ympäröivissä kylissä. Ohjelmassa on asiantuntijaseminaareja, ajankohtaisia keskustelukammareita, konsertteja, folklorefestivaalia, kiinnostavia retkiä paikallisten persoonallisuuksien opastamina sekä gaalailtaa huippuesiintyjineen. Kaikki ne avaavat Rovaniemen identiteettiä pintaa syvemmältä.

Rovaniemen kotiseutupäivien suojelija, Arktisen keskuksen johtaja Johanna Ikävalko on erityisen iloinen saadessaan toivottaa kotiseutupäivien vieraat Rovaniemelle. Hän näkee tapahtuman ennen kaikkea mahdollisuutena kaupungille tulla nähdyksi uudessa valossa ja sen kotiseutukulttuurin ja -perinteiden monimuotoisuudessaan.

Toivon – ja uskonkin – että Rovaniemi tulee tapahtuman kautta vahvistamaan ja monipuolistamaan kansallista profiiliaan. Tälle on todellinen tarve, Ikävalko uskoo.

Tapahtuman teemaa ”Mistä sie olet pois?” Ikävalko pitää viehättävänä kysymyksenä, joka laittaa vastaajan pakostakin pohtimaan omia juuriaan, peilaamaan identiteettiään ympäröivien ihmisten identiteettiin sekä kasvuympäristönsä vaikutusta itseen. Vieras voi pysähtyä hetkeksi miettimään ”Mistä minä oikeastaan tulen” ja erityisesti ”Mitä toin Rovaniemelle tullessani?”.

 
Aika 9.9.2022 klo 9.00 - 11.9.2022 klo 20.00
   
Paikka Rovaniemi (mm. Arktikum, Korundi, Lappia-talo, Koskipuisto jne.)

Lapinkävijäntie 4 96200 Rovaniemi
Rovaniemi
   
Järjestäjä Rovaniemen kaupunki, Suomen kotiseutuliitto, Jutajaiset, Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry
   
Yhteystiedot Tuija Alariesto ja Roosa Nevala
   
Tapahtuman ohjelma Tapahtuman laajaan ohjelmaan voit tutustua nettisivuilla: www.rovaniemi.fi/kotiseutupaivat

Ohjelmassa on mm. upeat avajaiset Arktikumissa perjantaina 9.9. klo 18, jonka jälkeen Siepakoiden "Tumman laineen rannat" -teoksen ensiesitys Korundissa klo 20. Perjantaina ja lauantaina on runsaasti keskustelukammareita eri aiheista ja seminaari Korundi-salissa klo 15. Lauantaina juhlimme myös ihanassa gaalassa Lappia-talolla, minkä jälkeen vielä voi jatkaa Kaira-klubilla tunnelmointia. Sunnuntaina päätämme päivät juhlamessuun. Kaikkina päivinä on tarjolla retkiä ja opastettuja kierroksia, taidetta, konsertteja ja erilaisia tapahtumia eri puolilla kaupunkia ja kyliä.

Retkillä pääset tutustumaan niin Rovaniemen historiaan, kyliin kuin vähän kauemmaksikin niin lapinlehmän tarinaan kuin kahden pohjoisen taiteilijan - Särestöniemen ja Palsan - elämään. Lyhemmillä retkillä pääsee kuulemaan juttuja esimerkiksi Tommi Liimatan kertomana, karaokebussikierrokselle Jaakko Laitisen kanssa tai vaikkapa eläytymään Pohjanhovin historiaan draamaopastuksella. Liput retkille ostetaan erikseen nettisivujen kautta.

Viikonlopun aikana pääsee myös ihastuttaville Sadonkorjuumarkkinoille kotiseutumuseolle Pöykkölään (la ja su 10-16) ja sunnuntaina Arktikumin ja Pilkkeen ympäristö täyttyy Sahanperän savotta -tapahtuman annista.
 
   
Verkko-osoite http://www.rovaniemi.fi/Ajankohtaista/Kotiseutupaivat
   
http://www.lyyti.fi/reg/kotiseutupaivat_2022_retket
Julkaistu 16.8.2022 klo 15.21, päivitetty 17.8.2022 klo 8.25